Δωρεαν αποστολη σε παραγγελιες ανω των 50€

Το καλάθι σας

X

Δεν έχετε προσθέσει προϊόντα στο καλάθι σας!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΑΣ

Δείτε τα Προϊόντα Ιπποφαούς ΕΔΩ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το ιπποφαές είναι ο καρπός ενός θάμνου, η ονομασία του οποίου προέρχεται από τα συνθετικά ίππος (άλογο) και φάος (φώς) άρα σημαίνει φωτεινό, λαμπερό άλογο.

Αναφέρεται στα θεαματικά αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα οποία όντως κουρασμένα, ταλαιπωρημένα και λαβωμένα από τις μάχες, οδηγούνταν από το ένστικτο τους και κατανάλωναν τόσο τους καρπούς όσο και το φύλλωμα αυτού του φυτού.

Το αποτέλεσμα ήταν να αποκτούν γρήγορα τις δυνάμεις τους και να γίνονται σε σύντομα χρονικό διάστημα ετοιμοπόλεμα και με λαμπερό τρίχωμα.

Έτσι ο Μ. Αλέξανδρος άρχισε να το χρησιμοποιεί ως τρόφιμο και για τον στρατό του, με θεαματικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, αναφορές χρήσης του ιπποφαούς, υπάρχουν τόσο στην Κινέζικη ιατρική, όσο και στις Αγιουβερδικές πρακτικές.

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

Το ιπποφαές (hippophaes rhamnoides) είναι ένα πολυδύναμο φυτό που συγκαταλέγεται στις υπερτροφές.
Ο καρπός του είναι σαν μικρές ρόγες σταφυλιού και χρώματος πορτοκαλί. Τα φύλλα του είναι πράσινα
και στενόμακρα. Χαρακτηριστικά είναι τα αγκάθια που φέρει σε κάθε άκρη αλλά και κατά μήκος των βλαστών.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Πολύ συχνά θα ακούσετε ότι το ιπποφαές αποτελεί μια υπερτροφή, και όχι τυχαία. Η διατροφική αξία του είναι ιδιαίτερα υψηλή, γεγονός που οφείλεται σε πάνω από 190 θρεπτικά συστατικά που περιέχει.

Το μαγικό που έχει όμως είναι ότι όλα του τα συστατικά περιέχονται στις σωστές ποσότητες και αναλογίες μεταξύ τους, για την καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

Η διατροφική σύνθεση του ιπποφαούς διαφοροποιείται ανάλογα το μέρος που έχει καλλιεργηθεί & το υψόμετρο.

Το συγκεκριμένο Ιπποφαές, είναι δικής μας καλλιέργειας σε μια αγνή περιοχή στους πρόποδες της Πίνδου, (Κόνιτσα Ιωαννίνων), μακριά από ρύπους πόλεων ή δρόμων.

Η πλούσια σύνθεσή του σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι ένα στοιχείο που καθιστά το ιπποφαές έναν ξεχωριστό καρπό, καθώς αποτελεί μια αξιόλογη πηγή ωμέγα 3,6 και 7 λιπαρών οξέων (λινολεϊκό οξύ, άλφα-λινολεϊκό οξύ, παλμιτολεϊκό οξύ, παλμιτικό οξύ).

Σύμφωνα με μελέτες, ο καρπός του ιπποφαούς αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Περιέχει βιταμίνες Ε και C,  ενώ στους καρπούς υπάρχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως βιταμίνη Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, βιοτίνη και φολικό οξύ.

Αποτελεί πηγή β-σιτοστερόλης και φλαβονοειδών. 

Το ιπποφαές είναι αξιόλογη πηγή προκυανιδών, και περιέχει καροτενοειδή, όπως είναι η ζεαξανθίνη, η λουτεΐνη και το β-καροτένιο.

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Λόγω της ευρείας σύνθεσής του σε θρεπτικά συστατικά, θεωρήθηκε ως ένας καρπός με ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αναλγητικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝΩΣΗ

Ο μοναδικός συνδυασμός αυτών των 190 ενεργών θρεπτικών συστατικών προσφέρει στον οργανισμό περισσότερη ενέργεια & καλύτερη σωματική αντοχή

 

ΚΑΡΙΑΓΓΕΙΑΚΗ ΥΓΕΙΑ

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η λήψη ιπποφαούς μπορεί να έχει σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη, γεγονός που αποδίδεται στα φλαβονοειδή που περιέχει. Μελέτες έδειξαν πως, η λήψη ιπποφαούς μειώνει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων σε υγιή άτομα, προλαμβάνοντας έτσι την αθηροσκλήρωση, ενώ φάνηκε να βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία σε άτομα με ισχαιμική καρδιοπάθεια. Σε ορισμένες μελέτες φάνηκε πως επιδρά θετικά στα λιπίδια του αίματος ακόμη και σε άτομα με υπερλιπιδαιμία. Συγκεκριμένα, η λήψη ιπποφαούς μείωσε τα επίπεδα της ολικής και της “κακής” LDL χοληστερόλης, μείωσε την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, ενώ φάνηκε να έχει θετική επίδραση στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της ΗDL χοληστερόλης. 

 

 

ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΠΛΗΓΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΥΜΑΤΩΝ

Το ιπποφαές είναι πλούσια πηγή ωμέγα 6 και 7 λιπαρών οξέων, τα οποία αποτελούν στοιχεία την επιδερμίδας και πιστεύεται ότι βοηθούν στην επούλωση πληγών και στην ανάπλαση του δέρματος από εγκαύματα.

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η λήψη ιπποφαούς βοηθά στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων ατοπικής δερματίτιδα (έκζεμα).

 

 

ΓΑΣΤΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Μελέτες έδειξαν πως η λήψη ιπποφαούς συμβάλει στην προστασία του γαστρεντερικού συστήματος, στη μείωση αναγωγών και παλινδρόμησης και κυρίως στην προστασία και πρόληψη δημιουργίας έλκους. Η δράση του οφείλεται στη μείωση της οξύτητας του στομάχου, στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, καθώς και στην ικανότητά του να μειώνει το χρόνο κένωσης του στομάχου.

 

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ CROHN

Η λήψη ιπποφαούς μπορεί ακόμη να μειώσει τις πιθανότητες μόλυνσης του γαστρεντερικού σωλήνα, κυρίως μέσω της αντιμικροβιακής του δράσης και αναστολής ορισμένων παθογόνων μικροοργανισμών, όπως ορισμένα Gram- βακτήρια.

 

 

ΑΝΤΙΔΙΑΒΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Καθώς το ιπποφαές αποτελεί πηγή υδατανθράκων η λήψη του αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης ορού. Ωστόσο. λόγο τη σύστασής του σε φυτικές ίνες, πολλές μελέτες έδειξαν πως καθυστερεί την αύξηση των επιπέδων γλυκόζη στο αίμα και μειώνει της ανάγκες σε ινσουλίνη, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη γλυκαιμική απάντηση και το γλυκαιμικό έλεγχο ακόμη και σε άτομα με διαβήτη.

 

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Μελέτες έδειξαν πως η λήψη ιπποφάούς, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης αλλά και την ανάπτυξη όγκων. Επιπλέον, ορισμένες προκαταρκτικές μελέτες έδειξαν, πως το έλαιο του ιπποφαούς προστατεύει τα κύτταρα και το DNA από την τοξικότητα της χημειοθερaπείας και της ακτινοβολίας, κυρίως λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει. 

 

 

ΙΠΠΟΦΑΕΣ ΚΑΙ ΟΡΑΣΗ

Προληπτική δράση εναντίον οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. 

Βοηθά στην ξηροφθαλμία η οποία επηρεάζεται σημαντικά από την πρόσληψη λινολεϊκού και γ-λινολενικού οξεός καθώς και ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, γενικά. Μελέτες έδειξαν πως χάρη στη πλούσια σε σύνθεσή του σε λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, καροτενοειδή και βιταμίνη Ε, το έλαιο του ιπποφαούς μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή των ματιών και να βελτιώσει την ξηροφθαλμία, ιδιαίτερα σε κρύες περιόδους.

 

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

Ως πλούσια πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Ε, προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία. Η λήψη φύλλων ιπποφαούς φάνηκε να έχει ανοσοτροποποιηικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, αναστέλλει τη δράση των ελευθέρων ριζών και αυξάνει την παραγωγή μορίων που ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος (IL-2, γ-ιντερφερόνης). 

 

Υπάρχουν αντενδείξεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες;

Η λήψη ιπποφαούς είναι ασφαλής και δεν παρουσιάζει τοξικότητα.

ΒΙΝΤΕΟ

Το Ιπποφαές στους 12 Μήνες

 

Κλάδεμα Ιπποφαούς

 

Καλλιέργεια Ιπποφαούς

 

Συγκομιδή Ιπποφαούς