Μαύρο Σκόρδο Βιολογικό 100g
Το μαύρο σκόρδο έχει τις ίδιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το λευκό και περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών.
Περιεχόμενο:
100% φυσικό μαύρο σκόρδο σε καθαρισμένες σκελίδες.
Τί είναι το μαύρο σκόρδο;
Προέρχεται από την ενζυμική αμαύρωση του λευκού σκόρδου η οποία του δίνει το μαύρο χρώμα και εξαφανίζει την έντονη και καυστική μυρωδιά.
Η διαδικασία αυτή γίνεται μετά από πολύμηνη ωρίμανση κάτω από αυστηρή ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία.
Τί γεύση έχει;
Στη γεύση γίνεται περίπλοκο κι ενδιαφέρον, αφού αναδίδει τόνους καφέ, πετιμεζιού, γλυκόριζας και είναι γλυκιά και ευχάριστα καπνιστή.
Η γεύση που δίνει όπου προστίθεται είναι τελείως διαφορετική από αυτήν του κοινού σκόρδου, με μόνο κοινό τη γνωστή επίγευση του σκόρδου, που στην περίπτωση του μαύρου είναι ιδιαίτερα απαλή.
Δεν έχει την έντονη μυρωδιά που έχει το κοινό λευκό σκόρδο.
Ποιά η διαφορά του με το κοινό λευκό σκόρδο;
Eκτός από το χρώμα, το μαύρο σκόρδο διαφέρει σε υφή αλλά και το κυριότερο στη γεύση.
Με τη διαδικασία ωρίμανσης μετατρέπεται από σκληρό και αψύ σε μαλακό, γλυκό και με μικρή οξύτητα, ενώ διατηρεί ένα ελαφρύ άρωμα σκόρδου.
Το λευκό σκόρδο ακόμα και σε μορφή χαπιών αναδίδει μία δυνατή μυρωδιά που διαπερνάει το δέρμα και προκαλεί δυσάρεστη οσμή στο σώμα και στην αναπνοή.
Το μαύρο σκόρδο δεν έχει τη δυνατή μυρωδιά του λευκού σκόρδου και μπορεί να καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες χωρίς τις οσφρητικές παρενέργειες.
Το μαύρο σκόρδο έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δύναμη από το λευκό σκόρδο.
Λόγω της ηπιότητας που προκύπτει από την διαδικασία ωρίμανσης και τη μετατροπή των συστατικών από λιποδιαλυτά σε υδατοδιαλυτά, η πέψη είναι ευκολότερη, ωστόσο κρατάει τις ιδιότητες του ως προς τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Ποιά τα οφέλη του;
Το μαύρο σκόρδο έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δύναμη από το λευκό σκόρδο, προσφέροντας στον οργανισμό έναν σημαντικό σύμμαχο ενάντια στην επίθεση των ελεύθερων ριζών.
Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και την επισκευή των ζημιών στον οργανισμό μας και την αναστολή της γήρανσης
Η S-allylcysteine, είναι συστατικό του φρέσκου σκόρδου και παράγωγο του αμινοξέος της κυστεΐνης, το οποίο βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο μαύρο σκόρδο και θεωρείται ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, αλλά και την πρόληψη του καρκίνου.
Η S-allylcysteine βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της αλισίνης του σκόρδου από τον οργανισμό.
Η αλισίνη είναι διαλυτή στο λίπος, ενώ η S-allylcysteine είναι υδατοδιαλυτή, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό απο λοιμώξεις.
Το μαύρο σκόρδο περιέχει μέχρι κι 4 φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις ευεργετικών συστατικών, όπως Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο αλλά και υδατοδιαλυτά αμινοξέα.
Η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων της χοληστερόλης και της κυκλοφορίας του αίματος και οι αντιμικροβιακές, αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμυκητιασικές ιδιότητες του μαύρου σκόρδου, αλλά και οι πρόσφατες έρευνες που δείχνουν αντικαρκινικές ιδιότητες και μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ, φέρνοντας το μαύρο σκόρδο στο προσκήνιο της υγιεινής διατροφής και των λύσεων που έχει να προτείνει η φύση για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων υγείας.
Πώς χρησιμοποιείται;
Θεωρητικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου μπαίνει το κοινό σκόρδο, ωστόσο το εντυπωσιακό με το μαύρο είναι ότι ταιριάζει εξίσου καλά τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές παρασκευές!
Ενδείκνυται για μαρινάδες, ζυμαρικά, ριζότο, dressing για σαλάτες, μπαίνει σε ντιπ π.χ γιαουρτιού, αλλά συνδυάζεται μοναδικά και με σοκολάτα!
Πιο συγκεκριμένα, οι ολόκληρες σκελίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε pesto για σάλτσες ζυμαρικών ή ριζότο, σαν άλειμμα για sandwich ή burger, σε dressing για σαλάτες, σε τζατζίκι, αλλά και για να δώσουν σώμα και άρωμα σε σάλτσες για κρέας ή ψάρι.
Το μέλι με σκόρδο ταιριάζει εξαιρετικά με τυριά και αλλαντικά, σαν dressing σε σαλάτες, μαζί με μαγιονέζα ή μουστάρδα για spread σε sandwich ή burger ή σαν κρούστα σε ψητό κρέας ή ψάρι.
Πολτοποιήστε τις σκελίδες του με λίγο λάδι και συνέχεια άλειψε με αυτό το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι πριν από το ψήσιμο.
Για τους λάτρεις του σκόρδου, τρώγεται και σκέτο, ενώ η χαρακτηριστική μυρωδιά του σχεδόν εξαφανίζεται μετά από λίγο.
Δείτε σε βίντεο το Μαύρο Σκόρδο
Βιολογικό Προϊόν
Διατροφικά στοιχεία ανά 100g
Ενέργεια: 259,80kcal
Πρωτεϊνες: 18g
Φ.Ίνες: 16g
Υδατάνθρακες: 45,50g
Εκ των οποίων
σάκχαρα: 0,00g
Λίπη: 0,20g
Εκ των οποίων
κορεσμένα: 0g
Sodium:7,10mg
Χώρα προέλευσης: ΙΣΠΑΝΙΑ